Een muze, een bepaalde vrouw die iemand naar eigen zeggen inspireert tot het maken van mooie kunst

DOOR RION OVERDIJK

Vol enthousiasme stond ik gister in de rij van het Gemeentemuseum Den Haag. De tijdelijk modetentoonstelling van Hubert de Givenchy: To Audrey with Love is nog tot eind maart te bewonderen. Ik viel met mijn bruine haar op tussen alle grijze koppies. Audrey Hepburn is natuurlijk ver voor mijn tijd. Toch was ik getriggerd om de creaties te ervaren van een buitengewone samenwerking en een speciale chemie. Ondanks het leeftijdsverschil was het gezellig in de rij, tot de bewaker mij vroeg of ik mijn tas in een kluis te plaatsen. Normaal heb ik hier geen problemen mee, maar wel als mijn hele grijze voor- en achterhoede de tas bij zich mocht houden. Hij bepaalde namelijk wel wie een tas mocht meenemen en wie niet. Nee, deze man en ik hadden niet die speciale chemie. Ik voelde hem in ieder geval niet, hij waarschijnlijk ook niet.

Waar de chemie tussen mij en de bewaker mistte. Was deze duidelijk en adembenemend aanwezig in de creaties van Givenchy. Het is niet moeilijk om een beeldschone vrouw als Audrey Hepburn er goed uit te laten zien. Maar dit overtrof alles, het klopte. Givenchy maakte zijn muze Audrey Hepburn nog mooier dan ze al was. En zoals Audrey Hepburn zelf ooit zei: “Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality.” Dat is wat je de hele tentoonstelling ziet: een bijzonder effect dat twee waanzinnige mensen op elkaar hebben gehad.

Je gunt iedereen een muze zoals Givenchy. Een inspiratiebron waarmee je meer dan het beste uit jezelf haalt. Een samenwerking waarbij beide partijen zich tot een onmogelijke hoogte werpen. Dit is alleen mogelijk als er chemie is. En als die daar is, moet je dat niet meer loslaten.

Maar kan je een muze zoeken of is dat iets dat ontstaat, zoals liefde? Wanneer je niet opzoek bent komt het veel eerder op je pad. En is het mogelijk dat je meer muzen hebt in je leven? Want als dat zo is, zou ik graag willen dat alle kunstenaars die ooit op mijn website komen mijn muzen zijn. Ik wil de chemie, de inspiratie, de samenwerking en de onmogelijke hoogte bereiken. Misschien ga ik daarom niet zo hard, die chemie kan ik niet met iedereen hebben. Een kleine smoes met een grote kern van waarheid!

 

Liefs
RIONN