Het is als een datingsite, maar dan anders.

DOOR RION OVERDIJK

Ik heb het zolang mogelijk geprobeerd uit te stellen. Maar nu ik richting de laatste jaren van mijn studie ga kan ik er niet omheen: LinkedIn. Een bijzonder effectief platform volgens velen, maar het zit mij vooral al een week op mijn zenuwen te werken. Ik moet de gebruiksaanwijzingen nog even goed doorlezen, want er zijn wat mogelijkheden en opties waar ik zogezegd even aan moet wennen.

We leven in 2017. En ik als digital native weet ik niet beter dan dat je elkaar ongestoord kan bekijken op internet. Van jongs af aan kunnen wij, mijn vriendinnen en ik, alle crushes bekijken inclusief hun vrienden, we kunnen ze beoordelen en bekritiseren. En dat allemaal onzichtbaar, wat een uitvinding.

Sinds mijn registratie bij LinkedIn is de geluksbubbel waar ik al die jaren in leef kapot geprikt. Een platform waar iedereen zijn professionele netwerk probeert uit te breiden. Bijzonder indrukwekkend en effectief. Maar als je het mij vraagt is daar dan eindelijk ook een platform met knappe werkende mannen in pak! Laat die datingsites maar zitten, je hebt LinkedIn zou je zeggen. Tot je de functie “iemand heeft je profiel bekeken” voorbij ziet komen.

De zenuwen lopen door mijn lichaam wanneer ik alleen al de LinkedIn app aanklik op mijn telefoon. ‘Pas op’, straks klik je de verkeerde persoon aan en denkt diegene dat je geïnteresseerd bent in zijn profiel. Of misschien wel in iets anders. Want vertel mij niet dat er geen mensen op LinkedIn zitten zoals ik. Niet iedereen bekijkt elkaar voor de werk gerelateerde connecties. Nee, ik wil je ook gewoon even beoordelen en bekritiseren, zoals ik van jongs af aan heb geleerd.

Nu zullen er vast allemaal opties zijn die dit uit kunnen zetten tegenover een smak geld. Maar LinkedIn, dat vind ik niet fair. Daarom waarschuw ik mensen even op deze manier. Als je straks je LinkedIn opent met “Rion heeft je profiel bekeken”, dan weet je het: het bestaat uit bekritiseren en beoordelen. En wie weet, heb ik je eventueel nodig als connectie voor mijn netwerk, voor mijn toekomstige carrière of zoiets.