Je hebt nachten en je hebt nachten. Nou vannacht was zo’n nacht.

DOOR RION OVERDIJK

Uiteraard speelde deze nacht zich af op een van mijn favorieten plekken, de slaapkamer. Jesper heeft het zwaar gehad. Alles kwam aan de orde: zweten, schreeuwen en slaan. Het was een nacht om niet te vergeten.

Sommige mensen hebben een goede fles alcohol nodig om zo’n wilde nacht te beleven. Ik beleef zo’n nacht wanneer mijn week staat volgepland met allemaal spannende en energieke afspraken en verplichtingen. In de planning is eigenlijk geen tijd voor slaap. Mijn hoofd zit namelijk veel te vol, maar mijn kreupele lichaam vraagt om nachtrust. Wanneer deze combinatie opspeelt, weet ik genoeg (Jesper inmiddels ook). Er volgen wilde nachten.

Fouten worden geanalyseerd en afspraken worden voorbereid. Maar mijn heftige karakter wordt gekwadrateerd wanneer ik slaap. De dag is er niks bij.  Mijn “mooie zachte stem” schreeuwt wat er allemaal beter kan en ik sla in de rondte om alles duidelijk te maken en grip op te krijgen. Het is een helskarwei. Maar aan elke intensieve wilde nacht komt een eind en ook aan deze. Zeiknat met spierpijn en een schorre stem word ik wakker. Geen idee wat er is gebeurd. Jesper ligt van pampus, maar niet door de wilde nacht waar hij op had gehoopt.

Deze aandoening, dat praten in je slaap, wordt neergezet als een stoornis. En wel een slaapstoornis. Mensen ontkennen dat ze praten in hun slaap, dus je hoeft ze niet te confronteren met hetgeen dat ze gezegd hebben. Vaak heeft het te maken met dingen uit het verleden, ervaringen of ze praten totale onzin. Omdat het als een stoornis wordt gezien, wordt alles dat is gezegd irrationeel bevonden en mag het in de rechtszaal dus niet tegen je worden gebruikt (lucky me).

Elke week heb ik het gevoel dat na het schrijven van mijn column ik weer een extra stoornis heb. Nou sorry, maar praten in je slaap zie ik niet als een stoornis. Het geeft juist een extra dementie aan mijn dag. Waar ik overdag geen tijd hebt om over dingen na te denken, kan ik dit het lekker ’s nachts doen. Ik weet er toch niks meer van en daarnaast mag niemand het tegen je gebruiken. Wie wil dat nou niet?

Liefs
RIONN

P.s. Jep, vrijdagavond een date? Ik ben in topconditie.